Accident and Strike on the road to Pokhara, 2014

13-04 Bus from Jomsom to Pokhara
(Geschreven op 14-04 in de bus)

Op dit moment zit ik in de bus van Pokhara naar Kathmandu (14-04) en tot onze grote verassing hebben ze satelliet wifi op alle toeristen bussen geïnstalleerd. Helaas valt de snelheid erg tegen en zelf een email versturen blijkt niet te lukken. Weer een lekker maker voor de toeristen dus. Wel heb ik nu alle tijd km mijn reisverslag eerder te schrijven. Later voeg ik natuurlijk de foto’s toe.

Lower Mustang en Upper Mustang waren prachtig! Bijna alle dagen helder weer en alleen op de terugweg wat sneeuw en bewolking. Ik en enorm veel gefotografeerd de afgelopen 12 dagen. De nieuwe Canon 5d Mark III camera bevalt gelukkig erg goed. Hij is snel me scherp stellen en kan erg goed met weinig licht overweg. Er zit zelfs een gradatie systeem in zodat ik onderweg de betere foto’s kan selecteren en straks in het hotel in Kathmandu niet alles nog hoef uit te zoeken. Nog genoeg te doen dus in de bus. Ondanks dat de bus- en jeeprit van gisteren, van Jomsom naar Pokhara er ruig was over het slechte wegdek, heb ik alvast veel foto’s uitgeselecteerd. Tussendoor keek ik regelmatig naar het landschap en de vele dorpen doe we passeerden. 

Gisteren was het Nepalees nieuwjaar. Het jaar 2071 Ging van start. Ons plan was dit in Pokhara te gaan vieren. We waren laat in Kathmandu omdat er vanwege een ongeluk, een gebroken been door een bus aanrijding, een staking was ontstaan. Meer dan honderd dorpelingen aan de ene kant en er tegenover een politiekorps met gewapende brigade erbij. Erg spectaculair dus voor de foto’s maar ook gevaarlijk en Rohit waarschuwde me telkens wanneer het risico op een confrontatie met gevecht en mogelijk schoten door gewapende politie dichterbij kwam. Gelukkig kwam het niet zo ver. De familie wilde tot een overeenkomst komen over het geld dat de buseigenaar zou moeten gaan betalen. Na 3 uur was het resultaat dat iemand voorlas aan de menigte dat er de volgende ochtend opnieuw een overleg zou zijn. De wegblokkade waar de familie en de menigte zitting op had genomen werd vrijgemaakt zodat de enorme file aan verkeer eindelijk weer op gang kon komen. 

Laat in Kathmandu dus, goed hotel en natuurlijk lekker eten bij het Punjabi restaurant waar we eerder vaak kwamen. Met heerlijke Indiase curies als Paneer Butter Tikka Massala en Dal Fri. Rohit dronk voor het nieuwjaar een biertje met ons mee waarna we maar naar bed gingen want we hadden om 7 uur ontbijt gereserveerd omdat de bus naar Pokhara al om 8 uur zou vertrekken.


14-04 Bus from Pokhara to Kathmandu
(Geschreven op 14-04 in de bus)

Vanmorgen eerst in de verkeerde bus en net optijd overgestapt. Allemaal weer echt Nepalees dus en Rohit zegt de hele dag ‘Nepali system’ en ik herhaal soms de woorden tegen Anne, ‘what can we do?’ zoals onze gids van 2012, Ridar telkens zei als hij iets niet opgelost kreeg. 

Onze gids Rohit heef erg hard gewerkt en regelt meer dan noodzakelijk. Slimme deals en kortingen, ijverig in de keuken, regelen van de water voorziening op het dak, ongelofelijk. Hij bleef goed bij ons op de spannendste momenten en laat ons verder ook lekker alleen lopen. Het belangrijkste misschien nog wel is dat hij bijna altijd vrolijk en opgewekt is wat met zijn brede glimlach erg aanstekelijk is.

Ik heb tijdens de trekking veel alleen achterop gelopen om de tijd te nemen om ook te fotograferen zonder dat ik iedereen ophoud. Natuurlijk al weer te veel foto’s en ben benieuwd naar het aantal wanneer ik ze straks aangekomen in Kathmandu in Aperture zal laden. Vooral ben ik benieuwd naar hoe de foto’s op een groter scherm overkomen.